Fysiotherapie en Sportmassage

afbeelding logo Quatre-mains fysiotherapiepraktijk

Fasciatherapie

Wat is fascia?

Fascia is bindweefsel, een driedimensionaal netwerk van draden en vliezen dat werkelijk àlle cellen van het lichaam met elkaar verbindt. Het doorweeft het gehele lichaam: het omhult organen, spieren en botten. Ook al zie je daar niets van!

Even voor het begrip: vergelijk bindweefsel met het tentdoek en scheerlijnen van een opgezette tent. Staat een scheerlijn van de tent niet goed gespannen, dan vormen zich plooien in het tentdoek: de tent staat niet "lekker". Overbelaste spieren mag je vergelijken met verkeerd gespannen scheerlijnen. In het lichaam veroorzaakt een overbelaste spier bijna altijd pijnklachten en bewegingsbeperkingen.

Scarmanagement

Een speciale betekenis om de fascia hebben littekenverklevingen, vooral van operaties, hoe klein ook. In de loop van de tijd breiden die verklevingen steeds verder uit en zijn vaak de basis van onbegrepen klachten. Het losmaken van littekens (scarmanagement) vormt een basis van mijn therapie

De 4xT-methode

Met de 4xT-methode wordt disbalans in het bindweefselsysteem behandeld. Met deze methode hef ik verstoring in het bindweefsel op (door het behandelen van spieren en bindweefsel) en worden pijnklachten snel en effectief bestreden, ook chronische pijnklachten.
Met direct resultaat! Dit is ongekend in de fysiotherapie.

"4xT" staat voor "testen - triggeren - tapen - trainen".

Met een sneltest onderzoeken we de oorzaak van de klachten, dan wordt het bindweefsel in de juiste richting gemasseerd (triggeren), waarna tape op de huid wordt aangebracht ter ondersteuning van het behandelde weefsel. Na de behandeling krijgt u trainingsoefeningen mee van ons, om pijnvrij te blijven!

Resultaten van de fasciatherapie

Revalidatie en oplossen van pijnklachten door behandeling van de fascia is vrij nieuw binnen de fysiotherapie.
Binnen mijn praktijk heeft fasciatherapie zich echter al geruime tijd bewezen.