Fysiotherapie en Sportmassage

afbeelding logo Quatre-mains fysiotherapiepraktijk

Nieuws uit de praktijk...

Nieuws uit de praktijk...

Stem jij op mij als NGS-sportzorgmasseur van het jaar??Yes! Ik ben genomineerd door mijn branche-organisatie (het Nederlands Genootschap voor Sportmassage) als NGS-sportzorgmasseur van het jaar!
Help mij deze titel in de wacht te slepen door te stemmen op www.ngsmassage.nl/stem. Stemmen kan t/m 9 september. De winnaar wordt op zaterdag 29 september tijdens een landelijk congres voor masseurs bekend gemaakt!

Het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS) is de leden-, branche- en examenorganisatie van voor 5.000 sport-, sportzorg- en wellnessmasseurs in Nederland. De titel NGS-masseur van het jaar is in het leven geroepen om de waardering voor de professionaliteit en het vakmanschap van de NGS-masseur te waarderen en de masseurs te stimuleren verder te gaan op de ingeslagen weg.


Er zijn drie categorie waarin een winnaar wordt gekozen:

 1. Sportmasseur
 2. Wellnessmasseur
 3. Sportzorgmasseur

Waarom naar de sportzorgmasseur?

Wil jij een sportieve uitdaging aangaan en zo fit mogelijk aan de start verschijnen? Dan kan een sportmassage van pas komen.
Deze kan zowel vóór als na het sporten worden ingezet. Vóór het sporten zorgt een massage voor een goede doorbloeding van de spieren en bereidt deze voor op de prestatie die komen gaat. Een sportmassage na het sporten zorgt ervoor dat vocht en afvalstoffen in de spieren afgevoerd worden en maakt de spieren weer soepel. Een massage zorgt voor minder spierpijn, geeft verlichting en bespoedigt het herstel zodat je zonder spierpijn of vermoeidheid je weer kunt voorbereiden op een volgende prestatie.
Een sportzorgmasseur kan daarbij ook handelen bij pijntjes en blessures en werkt samen met verschillende deskundigen, zoals de sportarts, sportfysiotherapeut en sportpodotherapeut, zodat bij klachten tijdig wordt doorverwezen naar een andere expert.
Ook als je geen sporter bent kan de sportzorgmasseur je van dienst zijn bij een stijve nek, schouder, pijnlijke rug of gewoon als ontspanning.


En... alvast bedankt voor je stem!

scheidingsteken tussen berichten

Beweeg je ogen!In de media verschijnen berichten over mogelijke relaties tussen extreme bijziendheid en veel beeldschermwerk en -spelletjes (tablet, smartphone, tv). Je focust je ogen redelijk onbeweeglijk op een klein vlak, op steeds dezelfde afstand. Je werkt met je ogen, maar statisch: je loopt risico op een soort RSI aan je ogen.
Wat gebeurt er? Het bindweefsel, de fascia, rond je oogbol droogt enigszins uit en verkleeft. Dit voelt gespannen of pijnlijk aan als je in een bepaalde richting kijkt. Je kunt dit verhelpen door "massage" van de oogbol". Je knijpt je ogen een paar keer per dag stevig dicht: dit stimuleert de doorbloeding van het omliggende bindweefsel.

Een oog-oefening om je ogen lenig te houden en in goede conditie te brengen is de volgende:

 1. Ga zitten of liggen op een fijne plek, waar je even tot rust komt en je kunt concentreren
 2. Knijp je ogen stevig dicht / open ze wijd (2x)
 3. Sluit dan je ogen, houd ze gesloten tijdens het vervolg van de oefening
 4. Kijk met dichte ogen omhoog, je schedeldak in, kijk ook hoog iets naar links en naar rechts

Voel je pijn, spanning? Houd even vast, voel de spanning verminderen en kijk verder in dezelfde richting (de fascia kan weer glijden).

 1. Zo ga je de hele cirkel af, in een heel rustig tempo: dus vanaf boven via je rechteroor, onderkaak, linkeroor, weer terug naar boven.
  Steeds geef je extra aandacht aan een punt met spanning, houd daar even vast, ontspan, en kijk dan weer verder
 2. Dan kijk je (nog altijd met gesloten ogen) langzaam de hele cirkel rond.
 3. Kijk recht vooruit, rust even uit
 4. Doe nu pas je ogen weer open.

Deze oefening mag je elke dag doen. Maar overdrijf niet: je mag er geen pijn of spanning aan overhouden. Bouw de intensiteit van de oefening langzaam op: luister naar je lijf!

scheidingsteken tussen berichten

Scarmanagement"Littekenbehandeling blijkt vaak van essentieel belang bij de genezing van allerlei blessures".

Tijdens de intake vraag ik vaak of je een operatie hebt ondergaan, of je daarvan littekens hebt.
Na een operatie kan de oppervlakkige huid mooi geheeld zijn. Daaronder echter kunnen de weefsellagen daaronder soms niet goed op elkaar aansluiten: dit geeft storingen in je lichaam in de vorm van verklevingen.

Onderhuidse weefselverklevingen kunnen de doorloop van zenuwbanen verhinderen waardoor je bijvoorbeeld minder kracht of controle hebt in een been. Het wordt ervaren "alsof mijn been er niet bij hoort".
Krachttraining heeft in een vergelijkbare situatie weinig zin. Mobiliseren van het onderliggende weefsel wel.
Mobilisatie van het littekenweefsel kan pijnlijk zijn: dat betekent dat de verkleving loskomt. Bij de mobilisatie gebruik ik verschillende technieken, vaak gecombineerd met kinesiotape: dit ondersteunt het lichaam bij herstel.

Een vrolijke, verbaasde reactie van een 75-jarige cliënt: "Mijn been wil weer rechtuitlopen in plaats van in een bochtje. Hoe hard ik ook oefende, nu gaat het ineens vanzelf!"

scheidingsteken tussen berichten

Quatre-mains Sportmassage nu SCAS-gecertificeerd!Quatre-mains Sportmassage is sinds kort ook SCAS-gecertificeerd Sportzorgprofessional!

Onze fysiotherapiepraktijk is dan ook te vinden op www.sportzorg.nl: de voorlichtingswebsite van de Vereniging voor Sportgeneeskunde.
Deze onafhankelijke Vereniging wil de sporter/bewegende mens bewust maken hoe verantwoord te sporten. Zij geeft op haar website daarom informatie over verantwoorde sportdeelname en zijn er adressen te vinden van diverse sportzorgprofessionals zoals sportartsen, sportfysiotherapeuten en sportzorgmasseurs.

Deze certificering kan voor u betekenen dat onze sportmassage (deels) vergoed wordt door uw zorgverzekeraar.
Zo vergoedt de FBTO in dit geval (binnen de module "conditie & fitheid") maximaal €150 per kalenderjaar. Het Zilveren Kruis Achmea (binnen de polis "Extra Sport") vergoedt 50% per massage, met een maximum van €50 per kalenderjaar. (Gegevens van 2016, check voor de zekerheid jouw polis)

scheidingsteken tussen berichten

Reacties van cliënten“Ik ben door Loes behandeld aan mijn linkerschouder. Deze zat zodanig vast, dat ik mijn linkerarm niet hoger dan horizontaal kon optillen. Reiken naar iets boven mijn hoofd was bijzonder pijnlijk.
Loes heeft bij haar behandeling gebruik gemaakt van diverse technieken, van tapen tot triggerpointmassage. Ook heeft ze mij een aantal subtiele huiswerk oefeningen meegegeven waarmee ik gericht de bewegingsruimte in mijn schouder kon herstellen. Ik kan nu weer volledig gebruik maken van mijn linkerarm en merk daarnaast ook een verbetering in mijn lichaamshouding.
Als coach/trainer weet ik hoe belangrijk dat is voor een energieke, krachtige uitstraling. Ik kan Quatre-mains (Loes) dan ook van harte aanbevelen aan iedereen die last heeft van fysieke ongemakken.”

Jan


“Wat een heerlijke massage heb ik mogen ervaren door jou, Loes! Het heeft zeker fijn doorgewerkt en ik heb ook n heerlijke vakantie gehad (mede door de relaxte start)! Ik wilde je daar graag nog eens voor bedanken,"

Monique


“Ik wil je nog een keer vertellen dat ik heel blij ben met de behandeling en alle goede tips!
Harte groet,”

Agnes

scheidingsteken tussen berichten

Dornmethode tegen rugklachtenafbeelding van menselijke wervelkolom

Vanaf mei 2014 behandel ik rugklachten ook met de Dorn-methode. Het is een eenvoudige en doeltreffende behandelmethode waarmee veel (chronische) klachten opgelost worden.

De Dorn-methode is gebaseerd op correctie van beenlengteverschil. Verschil in beenlengte veroorzaakt scheefstand van het bekken en daardoor zijwaartse krommingen (scoliose) van de wervelkolom. Hierdoor ontstaan pijnklachten in de rug, schouders en nek. Vaak zijn deze pijnklachten hardnekkig.

Beenlengteverschil wordt nu nog vaak opgelost met een hak-verhoging onder de schoen. Hierdoor blijft echter de bekkenscheefstand, wat vroeger of later leidt tot pijnklachten. Met de Dorn-methode maak ik het te lange been “korter”: het lichaam komt weer in balans. Tijdens de behandeling worden benen, bekken en wervelkolom onderzocht en waar nodig gecorrigeerd. Met eenvoudige huiswerkoefeningen houd je jouw benen daarna even lang, en je rugklachten buiten de deur.

scheidingsteken tussen berichten

Korte achillespezen bestaan niet!afbeelding ter illustratie: snaren van cello over kam gespannen

Pijnlijke achillespezen bestaan wel. De pijn voel je meestal in het midden van de pees, aan het begin van een training.
Ondanks oefentherapie blijven de klachten bestaan, of komen weer terug.... totdat de oorzaak wordt aangepakt.

De oorzaak ligt in dit geval vaak bij het sprongbeen (talus) in de enkel: bij het buigen van de enkel (voorkant van de voet omhoog) schuift het sprongbeen naar achter. Daardoor wordt de achillespees opgespannen, zoals bij een cello de snaren over de kam zijn gespannen. Kijk maar op de foto. En dat veroorzaakt nu de pijn.

Door het enkelgewricht, en het bindweefsel daar omheen, te mobiliseren blijft het sprongbeen op zijn plaats, zoals het hoort. Het resultaat is direct voelbaar bij het lopen, fietsen of trainen. De klacht verdwijnt verbazingwekkend snel.

En uw achillespezen? Die zijn nog steeds even lang.